Folkrörelse

Stoppa vinstjakten i skolan!

Vinstjakten i den svenska skolan måste stoppas! Riskkapitalisterna som äger friskolorna gör allt de kan för att säkra flödet av skattemedel från skolan till skatteparadis, samtidigt som många kommunala skolor går på knäna.

Tillsammans måste vi sätta press! Skriv under kampanjen idag och sätt press på politikerna och friskolekoncernerna.

UPPDATERING november 2023:SD-regeringen har nu ett år inne i sin regeringsperiod plötsligt erkänt att vi hade rätt. I en Intervju säger Lotta Edholm nu tydligt att det är sant att friskolorna överkompenseras i skolan, jämfört med de kommunala skolorna (4).

Däremot begraver man förändringen av skolpengen i en avancerad utredning som kommer ta många, många år att få färdig! Helt i onödan eftersom ett färdigt förslag för att komma åt exakt det här redan finns färdigberett i regeringskansliet. Det är samma som vi la fram och de röstade nej till juni 2022. Vi kräver, för skolelevernas och lärarnas skull, att de lägger fram detta förslag igen för att snarast stoppa läckaget av kommunernas dyrbara skattemedel till friskolornas vinster.Det utesluter inte att de fortsätter med sin nuvarande utredning om de tror att de kan förbättra systemet i framtiden ytterligare, men det sparar på miljarder för kommunerna här och nu. Oavsett vilket parti du står bakom - berätta att det här är viktigt för politikerna i regeringen!

Varför är det viktigt?

Skolor som tackar nej till elever med dyslexi, som går i konkurs [1], som sparar in på personal [2] och sätter glädjebetyg [3] – allt för att riskkapitalisterna ska sko sig så mycket de bara kan på våra barns skolpeng, och Sveriges framtid.

Sverige är det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinstuttag från skattefinansierade skolor. Det är knappast en slump. Alla andra länder förstår att skolan är ett nationellt intresse som inte kan släppas löst till marknadskrafterna och vinstintresset, för vinstintresse är inte detsamma som samhällsintresse.

Det här ville s-regeringen ändra på. Man lade bland annat förslag som går ut på att pengarna ska fördelas mer rättvist, utifrån det ansvar som skolorna faktiskt har. Det är orimligt att vi ersätter friskolor för ett ansvar de inte har. Det handlar om vinstdrivande skolkoncerner som överkompenseras och tjänar stora pengar på våra barns framtid, och där kommunala skolor inte får betalt för det lagstadgade ansvar de tar – vilket dränerar de kommunala skolorna på resurser. Det blir barnen som går i de kommunala skolorna som blir lidande när kommuner måste skära ner för att hantera de ekonomiska underskotten. Hur kan man försvara ett sådant system?

Tillsammans måste vi sätta press! Skriv under kampanjen idag och sätt press på de politiska partierna som försvarar de stora koncernernas vinstjakt.

Våren 2022 sade vi:
Än så länge har högerpartierna med Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna signalerat att de kommer säga nej till regeringens förslag. I juni (2022 reds anm) röstades regeringens (s-regeringen red. anm) förslag tyvärr ner men vi ger oss inte! Det är mer en morot för att lägga i en extra växel för att se till att Moderaterna och Sverigedemokraterna inte vinner valet nu i september.UPPDATERING nov 2023: De röstade nej, men - Nu har SD-regeringen erkänt att vi hade rätt, men begraver förändringen i åratal av utredningar. Färdigt förslag finns - vi slåss fortfarande för att de ska lägga fram det förslag vi lade för att de skulle rösta för redan i juni 2022.Det första steget är att skriva under den här namninsamlingen – ju fler som gör det desto mer press kan vi sätta.

Skriv under kampanjen idag och engagera dig i kampen för en jämlik skola utan vinstjakt!

Källor

[1] SVT, Satte sin skola i konkurs trots miljonvinst, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/satte-skola-i-konkurs-trots-miljonvinst
[2] Dagens industri, Därför betalar friskolorna lägre löner, https://www.di.se/nyheter/darfor-betalar-friskolorna-lagre-loner/
[3] Skolvärlden, Friskolor ger mer generösa betyg, https://skolvarlden.se/artiklar/friskolor-ger-mer-generosa-betyg
[4] Lotta Edholm i DN 1 november, https://www.dn.se/sverige/ersattningen-till-friskolor-ska-goras-om-i-grunden/

Kontakta Anna Westberg

Kampanjen skapad av
Anna Westberg
Kategorier
 • Nationell
 • Kriminalitet
 • Demokrati
335
av 400
underskrifter
 • Kenneth B. skrev under7 timmar sedan.
 • Pia G. skrev under18 timmar sedan.
 • Rickard P. skrev under1 dag sedan.
 • Olaf K. skrev under2 dagar sedan.
 • Lisa T. skrev under3 dagar sedan.
 • Anna N. skrev under3 dagar sedan.
 • yahye f. skrev under
 • Juha K. skrev under9 dagar sedan.
 • Berndt N. skrev under9 dagar sedan.
 • Johan J. skrev under11 dagar sedan.

Skriv under kampanjen

Samtycke

Dela